Przekładaniec z kaszy manny

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne ciasto bez pieczenia, z galaretką, bakaliami i herbatnikami.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

    WARSTWA I:

    500 ml mleka
    2 łyżki kakao
    120 g masła
    10 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej (może być waniliowa)
    6 łyżek cukru
    100 g rodzynek
    100 g migdałów w słupkach lub płatkach


    WARSTWA II:

    300 ml mleka
    2 łyżeczki masła
    2 żółtka
    6 łyżeczek kaszy manny
    1 galaretka cytrynowa

    DODATKOWO:

    4 opakowania herbatników (4 x 65g)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Przekładaniec z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
  • 2. WARSTWA I:
    Mleko podgrzać razem z cukrem, masłem i kakao. Mieszać trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypać powoli kaszę manną. Gotować cały czas mieszając ok. 2-3 minuty. Gorącą masę wymieszać z posiekanymi rodzynkami i pokruszonymi migdałami. Gorącą masę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników, docisnąć.
  • 3. WARSTWA II:
    Galaretkę rozrobić w 200 ml wody.
    200 ml mleka zagotować z masłem. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i żółtkami, wlać do gotującego się mleka. Gotować ok. 2 minuty. Ugotowaną kaszę połączyć z galaretką. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Udekorować dowolnie, np. polać polewą lub posypać kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Galaretka Herbatniki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować