Pyszne ciasto bez pieczenia, z galaretką, bakaliami i herbatnikami.
Składniki:
Składniki na blachę 20cm x 30 cm:
WARSTWA I:
500 ml mleka
2 łyżki kakao
120 g masła
10 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej (może być waniliowa)
6 łyżek cukru
100 g rodzynek
100 g migdałów w słupkach lub płatkach
Przekładaniec z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
2.WARSTWA I:
Mleko podgrzać razem z cukrem, masłem i kakao. Mieszać trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypać powoli kaszę manną. Gotować cały czas mieszając ok. 2-3 minuty. Gorącą masę wymieszać z posiekanymi rodzynkami i pokruszonymi migdałami. Gorącą masę rozsmarować na herbatnikach. Wierzch wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników, docisnąć.
3.WARSTWA II:
Galaretkę rozrobić w 200 ml wody.
200 ml mleka zagotować z masłem. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i żółtkami, wlać do gotującego się mleka. Gotować ok. 2 minuty. Ugotowaną kaszę połączyć z galaretką. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
4.Udekorować dowolnie, np. polać polewą lub posypać kolorowymi perełkami.
Komentarze