Przekładaniec z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Swietnie nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:3 szklanki mąki
    1 szklanka śmietany 18%
    4 żółtka
    1 margaryna w kostce
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Piana:8 białek
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 czerwony kisiel
    15 dag mrożonych lub świeżych jagód
    Masa:0,5 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna w kostce

Przekładaniec z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:z podanych składników zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na 12 godzin.Dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy cienkie placki.
  • 2. Piana:z białek,cukru pudru i kisielu ubijamy pianę.Na blachę wykładamy jeden placek,1/3 piany i 1/3 jagód.Przykrywamy drudim plackiem i pieczemy ok.30 min w 180 C.Tak samo pieczemy pozostałe dwa placki.
  • 3. Masa budyniowa:odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy z mąkami.ResztE mleka zagotowujemy z cukrami.Wlewamy mleko z mąkami i mieszając,gotujemy budyń.Margarynę ucieramy z ostudzonym budyniem.
  • 4. Ostudzone placki przekładamy masą.Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy