Ciasto przekładaniec z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty przekładaniec z truskawkami, idealny na letni, smaczny deser.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g masła
    120g cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    500 ml mleka
    450g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    120g cukru
    50 ml wody
    4 łyżeczki żelatyny
    450g herbatników

Ciasto przekładaniec z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń należy ugotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce budyniu i dokładnie wymieszać. Truskawki włożyć do garnka, dodać wodę i cukier. Dusić na małym ogniu aż się rozpadną. Zmiksować na papkę, dodać żelatynę, Przestudzić aż do momentu gdy będzie gęstniała. Ułożyć warstwę herbatników (np. 6x3), rozsmarować na nich połowę masy truskawkowej, przykryć herbatnikami, na to ułożyć połowę masy budyniowej, przykryć herbatnikami, kolejną warstwę masy truskawkowej, ułożyć herbatniki, a na nich pozostały budyń. Całość schłodzić.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców.

Komentarze

Podobne przepisy