Przekładaniec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:Jasny:
Ubić białka z cukrem na sztywno dodać rozkłócone żółtka - ubić masę na sztywną, lub od razu do wymieszanej masy jajecznej dodać 1 łyżeczkę octu. Dodać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Piec do ze złocenia i suchego patyczka w temp. 160-170 stopni przez około 20 minut.
Biszkopt ciemny:
Biszkopt ciemny przygotować jak jasny tylko ująć 1 łyżkę z 3/4 szkl mąki a w zamian dodać kakao. Piec tak jak biszkopt jasny.
Krem czekoladowy:
Ugotowac 3/4 litra mleka razem z margaryną. W reszcie mleka wymieszac dokładnie obie mąki ,po chwili dosypac ciemne kakao.
Gdy margaryna rozpuści się w mleku wlac rozmieszane mąki i kakao i ugotowac gęsty budyń.
Masa smietankowa :
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć ( będzie na wierzch ciasta)
JKrem czekoladowy jeszcze gorący wylac na biiszkopt
na biszkopt jasny.
Banany przeciąc wzdłuz i ułożyc na masie , skropic je sokiem z cytryny, na nie wyłozyc mase smietankową.(odkładając troche na wierzch)Wyrównać.Przykryc ciemnym blatem biszkoptowym . Na sam wierzch wyłozyć odłozoną część smietanki i takze wyrównać. Ozdobic gdzie niegdzie posypka czekoladowa.
Odstawic do schłodzenia.
.
3/4tabliczki czekolady.
Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić
Komentarze