Przekładaniec w zebrę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jogurtowe:
Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę z dodatkiem cukru , zmniejszyć obroty miksera dodawać kolejno olej i żółtka oraz jogurt naturalny.
Wsypać mąkę , wymieszać dokładnie masę łyżką.
Podzielić ją na dwie części , do jednej wsypać kakao-połączyć.
2.Do silikonowej keksówki( jeśli posiadamy tylko metalową należy wysmarować ja masłem i oprószyć bułką tartą) wlewamy na przemian masy robiąc zygzaki.
Pieczemy ciasto 30 min w piekarniku nagrzanym do 18st.
Gorące ciasto odstawiamy do wystudzenia.
3.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku odstawiamy by wystygła.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Wlewamy zimną żelatynę , chwilę miksujemy.
Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach , dodajemy do masy śmietanowej , mieszamy do połączenia się składników.
Dzielimy masę na dwie części.
4.Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 placki.
Dół smarujemy marmolada , przykrywamy kolejnym plackiem który smarujemy jedną porcją bitej śmietany , przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta który pokrywamy resztą bitej śmietany.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5.Stężone ciasto polewamy po wierzchu zimną czekoladą , dekorujemy dowolną posypką.
Odstawiamy ponownie do stężenia na 4 h. a najlepiej na noc.
6.Polewa czekoladowa:Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem wody , odstawimy do ostygnięcia.
Komentarze