Przekładaniec śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu jasnego:
Jajka utrzeć z cukrem i wodą do białości. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać do blachy o wym. 35x40 Piec ok 40 minut w temp.180 s C
Wykonanie biszkoptu ciemnego: Wykonać tak samo jak biszkopt jasny tyle że pod koniec dodać kakao.
Po ostygnięciu biszkopty przekroić na pół.
Składniki do nasączenia wymieszać.
Wykonanie masy śmietanowej:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Wlewać do śmietany, miksując. Podzielić na 3 części. Wszystkie placki przed przełożeniem nasączyć. Przełożyć placki:
I placek biszkoptu ciemnego nasączyć i wyłożyć 1 część masy,I placek biszkoptu jasnego,2 część masy,biszkopt ciemny,3 część masy,biszkopt jasny.
Wykonanie masy ze śnieżki:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, dodawać galaretkę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze