Przekładaniec orzechowy

4.51 (200 ocen)

Ciasto biszkoptowo-orzechowe.

Składniki:

  • Biszkopt z 8 jaj

    Placek orzechowy:
    - 5 białek
    - 20 dag cukru
    - 1 1/2 łyżki miodu
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 25 dag orzechów włoskich mielonych

    Krem:
    - 1/2 l mleka
    - 20 dag cukru
    - cukier waniliowy
    - 5 żółtek
    - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - kostka margaryny lub masła

    Dekoracja:
    - polewa
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Przekładaniec orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z 8 jaj, przekroić na połowę.
  • 2. Przygotowanie placka orzechowego:
    Białka ubić z cukrem, gdy będą ubite dodać miód, mąkę tortową, ziemniaczaną oraz zmielone orzechy, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min w 180 st C.
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Odlać trochę mleka i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną, wlać do utartych żółtek z cukrem, wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego rozmieszane mleko z żółtkami, dobrze wymieszać. Odstawić budyń do wystudzenia. Kostkę masła lub margaryny utrzeć, stopniowo dodając zimny budyń.
  • 4. Przełożenie ciasta: biszkopt - krem - placek orzechowy - krem - biszkopt - polewa - wiórki kokosowe.

Porady

Zamiast piec biszkopt z 8 jaj i przekrawania go na pół, można upiec 2 biszkopty z 4 jaj. Można również dodać kakao, w celu uzyskania ciemnego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować