Przekładaniec marcepanowy.

0 (0 ocen)

ten przepis znalazłem parę lat temu. jest pracochłonny ale smaczny, warto zrobić sobie taki dodatek na święta Bożego Narodzenia

Składniki:

  • 800 g obranych, zmielonych migdałów,
    800 g cukru pudru,
    250 g gorzkiej czekolady,
    sok z 1 cytryny.

    Do wyłożenia tortownicy:
    150 g biszkoptów.

    Lukier:
    25 ml araku lub rumu,
    300 g cukru pudru,
    1 białko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec marcepanowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od marcepana. Przygotowujemy dwa rondelki. Dzielimy cukier i mielone migdały na dwie równe części. Do każdego garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy po półtorej szklanki wody. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wtedy dosypujemy do każdego garnka mielone migdały, z tym, że do jednego oprócz migdałów wlewamy też sok z cytryny, a do drugiego pokruszoną czekoladę. Obie masy musimy gotować około 15 minut, ciągle je mieszając, dlatego do tego zajęcia dobrze jest zatrudnić drugą osobę.
  • 2. Po ugotowaniu obie masy studzimy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i nakładamy na przemian dwie masy marcepanowe. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • 3. Przygotowujemy lukier: białko ubijamy z cukrem pudrem na bardzo gęstą pianę, w trakcie ubijania dodajemy arak lub rum. Po wyjęciu z lodówki przekładaniec polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować