Przekładaniec jabłkowy z kokosem i masą budyniową

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Robi wrażenie!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    4 jajka,
    5 łyżek cukru,
    4 łyżki mąki,
    2 łyżki kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt zielony:
    4 jajka,
    5 łyżek cukru,
    2 łyżki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie kisielu zielonego

    Ciasto kokosowe:
    5 białek,
    szklanka cukru,
    200 g. wiórków kokosowych,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek,
    2 opakowania galaretki agrestowej

    Masa budyniowa:
    1,5 szkl mleka
    Budyń waniliowy
    2 łyżki cukru

    Bita śmietana:
    500 ml śmietany 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    1 opakowanie galaretki agrestowej
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec jabłkowy z kokosem i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubijać, następnie dodać żółtka. Wsypać mąkę wraz z proszkiem i kakao, wymieszać łyżką. Ciasto wylać pergamin przystosowany do pieczenia ciasta. Piec około 20 minut w temp. 170 C
  • 2. Biszkopt zielony:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubijać, następnie dodać żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem, wymieszać łyżką. Ciasto wylać pergamin przystosowany do pieczenia ciasta. Piec około 20 minut w temp. 170 C.
  • 3. Ciasto kokosowe:Białka ubić na sztywno dodając cukier, ponownie ubijać, następnie dodać wiórki kokosowe razem z proszkiem wymieszać łyżką. Ciasto wylać na pergamin, piec w temperaturze170 C, około 20 minut. Od razu po upieczeniu wyłożyć ciasto na deskę.
  • 4. Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać odrobiną wody i uprażyć. Wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, aby rozpuściły się w jabłkach.
  • 5. Masa budyniowa:1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Gorący wylać na stężałą masę jabłkową.
  • 6. Bita śmietana:Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec tężejącą galaretkę.
  • 7. Przełożenie:
    Biszkopt ciemny – masa jabłkowa – wrzący budyń – biszkopt zielony – masa śmietanowa – ciasto kokosowe – masa śmietanowa – kakao lub starta czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować