Przekładaniec cytrynowo-kawowy

5 (140 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

To ciasto to mój eksperyment, ciekawa byłam jak te dwa smaki będą ze sobą współgrać - wyszło bardzo smacznie.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • TORTOWNICA 26CM

    2 gotowe spody biszkoptowe ciemne
    filiżanka zaparzonej niesłodzonej kawy
    4 łyżki nalewki kawowej - opcjonalnie

    1 galaretka cytrynowa

    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 duża cytryna
    700ml mleka 3,2%
    50g masła
    1 szklanka cukru
    1 duży cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 całe jaja
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery

Przekładaniec cytrynowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody - pozostawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy i ocieramy skórkę.
  • 2. 500ml mleka zagotowujemy z posiekanym masłem, skórką z cytryny i cukrami. W oddzielnym garnuszku mieszamy pozostałe mleko wraz z budyniem, jajkami, mąkami i sokiem z cytryny - miksujemy.
  • 3. Mleko z budyniem wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy, aż krem gęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 4. Do wystudzonej kawy dodajemy nalewkę kawową i mieszamy. W tortownicy kładziemy jeden spód i nasączamy go kawą. Następnie wykładamy wystudzony krem budyniowy i przykrywamy drugim spodem (lekko dociskamy), który również nasączamy kawą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • 5. Niewielką ilość tężejącej galaretki wylewamy delikatnie na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylewamy pozostałą część galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.

Porady

Nie ma konieczności używania nalewki kawowej - ciasto i tak będzie pyszne. Najlepsze w smaku na drugi dzień po przyrządzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować