Przekładaniec Biszkoptowy z galaretką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest przepyszne! Idealne dla niespodziewanych gości.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    3 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    3/4 l mleka
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    kilka kropel olejku pomarańczowego

    Oraz:
    duża paczka herbatników
    2 cytrynowe galaretki

Przekładaniec biszkoptowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo
    dodajemy cukier.Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i
    kakao. Delikatnie mieszamy, wsypujemy do masy. Ciasto wlewamy do formy
    .Pieczemy 25 min w 180°C. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 1l wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i olejku, a następnie
    ucieramy z margaryną.
  • 4. Na ciasto wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywami herbatnikami i
    wylewamy resztę masy. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do
    lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy