Przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto jest bardzo smaczne i długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    5 białek
    20 dag cukru
    5 dag mąki pszennej
    15 dag mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Ciasto ciemne:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    ½ l mleka
    cukier do smaku
    25 dag margaryny

Przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić. Dodać resztę składników i lekko wymieszać.
  • 2. Ciasto ciemne:
    Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu kakao i lekko wymieszać.
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Na formę nakładać naprzemiennie białe i ciemne ciasto. Piec w temp. 180˚C ok. 30 min.

  • 4. Masa budyniowa:
    Przygotować budyń. Utrzeć margarynę i dodać ostudzony budyń.
  • 5. Po upieczeniu przekroić na 3 części. Przełożyć masą budyniową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy