przekładane ciasto chałwowe

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasta z chałwą w mojej rodzinie są tak lubiane, że z każdym następnym stwierdzamy, że było najlepsze. W tym wypadku oczywiście też tak było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    500 g mąki
    4 łyżki kakao
    1 jajko
    4 łyżki miodu
    180 g cukru pudru
    100 g masła
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody
    na krem:
    600 ml mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    150 g masła
    150 g chałwy sezamowej waniliowej
    na polewę:
    150 g chałwy sezamowej waniliowej
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Przekładane ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałwowiec 1. Miód, cukier puder, kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić.
  • chał.wowiec 2. Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę.
  • chałwowiec 3. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.
  • chałwowiec 4. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po trochę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.
  • chałwowiec 5. Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.
  • chałwowiec 6. Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
  • chałwowiec 7. Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień.

Porady

Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować