Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

4.76 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealne na domowa imprezę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    świeżego-275g
    200-250g świeżego szpinaku baby
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    150g serka ricotta
    100g sera feta
    sól, pieprz

    1 jajko do posmarowania wierzchu
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.76 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić ją.
    Dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilkę. Wrzucić czyszczony, umyty i pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje z niego cała woda. W misce zmieszać ser ricotta z fetą. Utrzeć widelcem, dodać ostudzony szpinak.
    Doprawić do smaku ale uwaga z solą. Ciasto francuskie odwinąć i przekroić wzdłuż
    na dwie części. Na każdą nałożyć po połowie przygotowanego nadzienia. Zwinąć w roladę. Tak jak w tym przepisie. Każdą roladkę pokroić na 4-6 cm plastry. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku
    przez ok.15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: Ciasto filo - najciekawsze przepisy 

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować