Przegrzebki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Dorodne małże św. Jakuba pieczone w cieście filo zanurzone w figowo-cynamonowym sosie. Przepis autorstwa Macieja Wawryniuka, szefa kuchni firmy Kamis.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - małże (św. Jakuba): 10 sztuk
    - masło: 3 łyżki
    - créme de cassis: 50 mililitrów
    - miód: 2 łyżki
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - chili: 1 szczypta
    - Cynamon kora Specialite: 1 szczypta
    - Ciasto (filo): 1 sztuka
    - figi (świeże): 4 sztuki

Przegrzebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże osuszyć, każdą ułożyć na cieście, zawinąć, posmarować oliwą lub jajkiem, piec 10 minut w temp. 180 st.
  • 2. Masło roztopić, dodać pokrojone figi, miód, likier, sok z limonki, kawałek kory cynamonu i chili, doprowadzić do wrzenia.
  • 3. Podawać małże z sosem figowym. Doskonałe uzupełnienie kolacji pełnej wrażeń. Polecamy na Walentynki!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy