Przecier pomidorowy na zimę

4.46 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Swojski przecier z pomidorów. Doskonale sprawdza się zimą, gdy możemy go dodać do zupy pomidorowej zamiast koncentratu lub użyć jako dodatek do spaghetti. Zupa na takim przecierze jest smaczna i zdrowa. Przecier z pewnością może mieć też mnóstwo innych zastosowań.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5kg pomidorów
    4-5 ząbków czosnku
    2 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    po jednej łyżeczce majeranku i ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier pomidorowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory płuczemy, wycinamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Przecieramy w maszynce do mielenia na funkcji np. tarki do ziemniaków. Wlewamy wszystko do dużego garnka i wstawiamy na ogień. Dodajemy sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i zioła prowansalskie. Mieszamy co jakiś czas aż do zagotowania i gotujemy 5-10 minut. Gorący przecier rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i zostawiamy dnem do góry do zaciągnięcia.

Porady

Przecier jest świetną alternatywą dla osób które dbają o zdrową kuchnię i unikają "chemicznych" specyfików ze sklepu. Osobiście do zupy zużywam jeden słoik przecieru (ok. 400ml).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować