Proziakowa buźka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przypomniany z dzieciństwa smak proziaków połączony z delikatnym twarożkiem

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na proziaki
    1 szklanka kefiru
    40 dkg mąki pszennej
    łyżka sody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

    Twarożek:
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 ogórki świeże
    1 pomidor
    pęczek szczypiorku
    śmietana
    sól
    Papryka w dwóch kolorach do dekoracji

Proziakowa buźka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrabiamy na stolnicy ciasto, odrywamy niezbyt duże kulki, spłaszczamy dłonią na placki i smażymy na patelni bez tłuszczu.
    Jajka i ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i też kroimy drobno, tak samo szczypiorek. Mieszamy z chudym twarogiem i śmietaną, doprawiamy solą.
    Jeszcze ciepłe proziaki przekrawamy i nakładamy twarożek. Z kawałków papryk tworzymy "fryzurę" i uśmiech.

Porady

Twarożek można również doprawić na słodko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy