Prowansalski kurczak w warzywach z pęczakiem

4.95 (170 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Kurczak duszony z papryką, cukinią i pomidorami ze szczyptą aromatycznych ziół z dodatkiem kaszy to lekkie, pyszne danie które „robi się samo”.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza pęczak: 0.75 szklanki
    - cebula: 3 sztuki
    - czonek: 3 ząbki
    - cukinia średnia: 1 sztuka
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - pomidory w puszce: 1 sztuka
    - bulionetka drobiowa: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.95 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prowansalski kurczak w warzywach z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w warzywach z kaszą pęczak 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Kurczak po prowansalsku z pęczkiem 2. Na dużej patelni na oleju smażymy kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka, smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy pomidorami z puszki, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię. Pod przykryciem dusimy do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodajemy bulionetkę drobiową, zioła prowansalskie, oregano, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą, po kilku minutach zdejmujemy z gazu. I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować