• Prowansalski kurczak w warzywach z pęczakiem

    Dodane przez: MonaLiza

  • Kurczak duszony z papryką, cukinią i pomidorami ze szczyptą aromatycznych ziół z dodatkiem kaszy to lekkie, pyszne danie które „robi się samo”.

  • Prowansalski kurczak w warzywach z pęczakiem

    Składniki

    - kasza pęczak: 0.75 szklanki
    - cebula: 3 sztuki
    - czonek: 3 ząbki
    - cukinia średnia: 1 sztuka
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - pomidory w puszce: 1 sztuka
    - bulionetka drobiowa: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka

  • Sposób przygotowania

    1.
    Kurczak w warzywach z kaszą pęczak - krok 1

    Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    2.
    Kurczak po prowansalsku z pęczkiem - krok 2

    Na dużej patelni na oleju smażymy kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka, smażymy kolejne kilka minut. Zalewamy pomidorami z puszki, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię. Pod przykryciem dusimy do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodajemy bulionetkę drobiową, zioła prowansalskie, oregano, doprawimy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą, po kilku minutach zdejmujemy z gazu. I gotowe.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    kurczak, papryka, czosnek, cukinia, zioła prowansalskie, obiad, pęczak, zdrowe_kasze
  • 0 komentarzy

Dodane przez: MonaLiza

MonaLiza 219

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-26T18:31:46+01:00

95 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »