Prowansalski chleb z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cukinię i zmiażdżony ząbek czosnku.
Do miski wkładamy drożdże, mąkę, cukier, jaja i zioła, dodajemy przestudzoną cukinię
i wyrabiamy ciasto.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy oprószonej mąką.
Wkładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy,
przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy chleb pieczemy go 10 minut,
po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut
do uzyskania ładnego złotego koloru i suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy w formie do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze