Prowansalski chleb z cukinią

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chleb z dodatkiem cukinii, aromatyczny i pyszny, prosty w wykoananiu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia: 150 gramów
    - oliwa: 60 mililitrów
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - świeżo mielony pieprz: 0.5 łyżeczki
    - świeże drożdże: 42 gramy
    - mąka pełnoziarnista: 300 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - jaja: 2 sztuki
    - posiekane świeże zioła: 1 łyżka

Prowansalski chleb z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cukinię i zmiażdżony ząbek czosnku.

    Do miski wkładamy drożdże, mąkę, cukier, jaja i zioła, dodajemy przestudzoną cukinię
    i wyrabiamy ciasto.

    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

    Ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy oprószonej mąką.
    Wkładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy,
    przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy chleb pieczemy go 10 minut,
    po czym obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut
    do uzyskania ładnego złotego koloru i suchego patyczka.
    Po upieczeniu pozostawiamy w formie do ostygnięcia.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy