Proteinowe batoniki (bez glutenu)

5 (1 ocen)

  • 15 min

FIT rozwiązanie dla łasuchów. Batony proteinowe to znakomita przekąska między posiłkami lub przed treningiem. Zawierają białko, węglowodany, które dodają energii oraz dobrej jakości tłuszcz.

  • 15 min

Składniki:

  • Do przygotowania 15 średniej wielkości batoników potrzebujemy:

    pół dojrzałego banana
    pół kostki chudego twarogu lub 40 g odżywki białkowej
    3 łyżki płatków owsianych (oczywiście bezglutenowych)
    2 białka jaj
    garść migdałów
    garść pestek dyni
    garść żurawiny
    łyżeczka masła orzechowego (bez cukru, tłuszczu palmowego)
    łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Proteinowe batoniki (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli lubisz intensywniejszy smak słodkości dodaj do ciasta całego banana i dwie łyżeczki miodu.

    Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy średniej grubości prostokąt (łatwiej po upieczeniu uzyskać równej wielkości batoniki). Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy około 10-15 minut. Ciasto ma się zarumienić. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy. Tak przygotowane batoniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Jeden batonik to około 140kcal / 9,5B / 4,7T / 15,5W


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować