Torcik u mnie pojawił się spontanicznie, trochę z myślą o nadchodzącej wiośnie. Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną o wyjątkowym posmaku zielonej herbaty. Całość idealnie smakuje z kwaskowatymi owocami, w tym z kiwi.
2 godz.
Składniki:
Beza o średnicy 20 cm:
2 białka (z dużych jajek)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta soli
Krem:
200 ml naparu z herbaty zielonej z owocami (u mnie Sencha Wiosenna Rosa)
1 opakowanie bitej śmietany w proszku (tzw. "Śnieżki")
Dodatkowo:
owoce do dekoracji (polecam kwaskowate)
Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód bezowy.
Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli).
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Masę przełożyć (formując okrąg) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezę piec/suszyć (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 h w 130 stopniach, a następnie ostudzić w przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
(Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika. W międzyczasie można sprawdzać stopień zapieczenia bezy.)
2.Herbatę należy zaparzyć zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
3.Następnie napar przecedzić (jeśli nie używacie herbaty ekspresowej) i ubić ze "Śnieżką".
4.Herbacianą śmietankę rozsmarować na blacie bezowym i udekorować wg uznania.
(Polecam kwaskowate owoce. U mnie kiwi i liofilizowana żurawina.)
5.Gotowy torcik schłodzić w lodówce.
(Czym dłużej postoi - beza delikatnie mięknie i moim zdaniem lepiej współgra z kremem.)
Komentarze