Prosty piernik z lśniącą polewą

4.51 (182 ocen)

Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze się udaje, długo zachowuje świeżość, a polewa jest błyszcząca i nie pęka podczas krojenia.

Składniki:

  • 240 g mąki tortowej
    70 g cukru pudru
    200 g miodu
    125 g masła
    3 jajka
    125 g kwaśnej śmietany 18%
    15 g przyprawy do piernika
    15 g ciemnego kakao
    1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    DO PRZEŁOŻENIA:
    700 g gęstej marmolady dyniowo-pomarańczowej
    1 op. galaretki pomarańczowej
    POLEWA KAKAOWA:
    70 g cukru kryształu
    20 g ciemnego kakao
    60 g kwaśnej śmietany
    60 g masła
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Prosty piernik z lśniącą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami płynny miód. Jeśli masz miód w postaci stałej, to przełóż go do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia i dodaj do żółtek z masłem.
  • 2. Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Całość dodawaj partiami do ciasta, na zmianę ze śmietaną, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
  • 3. Przelej ciasto do formy keksowej o wymiarach 8x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut.
  • 4. Marmoladę przełóż do rondelka i bardzo mocno podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp proszek galaretki dokładnie wymieszaj, lekko wystudzić, ale nie do końca, bo masa zbyt mocno zgęstnieje.
  • 5. Wystudzone ciasto przekrój na 4 części, posmaruj lekko ciepłą marmoladą. Odstaw do zastygnięcia.
  • Prosty piernik z lśniącą polewą 6. POLEWA KAKAOWA: żelatynę zalej niewielką ilością bardzo gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj, a gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier. Zagotuj, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Lekko wystudzoną, ale ciągle jeszcze ciepłą polewą polej ciasto.

Porady

Można go upiec na kilka dni przed Świętami, bo długo zachowuje świeżość. Polewa kakaowa z żelatyną jest błyszcząca i nie pęka podczas krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować