• 1 godz. 10 min

Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
    100 g masła
    2/3 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    3 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Prosty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosty Jabłecznik 1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu i wymieszać. Mąkę rozmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez 5 minut na najwyższych obrotach. Do puszystej masy powoli wlać roztopione masło z mlekiem cały czas mieszając już łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką. Przygotować tortownicę czyli wyłożyć tylko spód papierem do pieczenia. Teraz można przełożyć ciasto do tortownicy. Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto. Jabłecznik piec w temperaturze 180*C przez około 60-65 minut. Przed podaniem obsypujemy ciasto cukrem pudrem.
  • Prosty Jabłecznik 2. .
  • Prosty Jabłecznik 3. .
  • Prosty Jabłecznik 4. .

Porady

Pamiętajmy aby dobrze ubić jajka z cukrem, ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Jabłecznik pieczemy na funkcji góra - dół

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować