Prosty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu i wymieszać. Mąkę rozmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez 5 minut na najwyższych obrotach. Do puszystej masy powoli wlać roztopione masło z mlekiem cały czas mieszając już łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką. Przygotować tortownicę czyli wyłożyć tylko spód papierem do pieczenia. Teraz można przełożyć ciasto do tortownicy. Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto. Jabłecznik piec w temperaturze 180*C przez około 60-65 minut. Przed podaniem obsypujemy ciasto cukrem pudrem.
2..
3..
4..
Porady
Pamiętajmy aby dobrze ubić jajka z cukrem, ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Jabłecznik pieczemy na funkcji góra - dół
Komentarze