Zapraszam na prosty i szybki klops z jajkami :) Będzie pasował nie tylko na kanapki, ale gdy polejemy go sosikiem będzie pysznym dodatkiem np. do ziemniaczków :)
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm
500 gr mięsa mielonego ( u mnie szynki i indyka )
1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach
1 całe jajko
2-3 łyżki bułki tartej do środka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki majeranku
3-4 jajka ugotowane na twardo
pieprz, czerwona papryka, bułka tarta
Prosty i szybki klops z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy bułkę tartą, sól, pieprz , paprykę słodką, oraz 1 łyżeczkę majeranku. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
2. Po tym czasie smarujemy foremkę oliwą czy to margaryna, obsypujemy bułka tartą z majerankiem dając dość grubo jej na dno, wykładamy połowę mięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy resztą mięsa, dokładnie obkładając nim jajka tak aby wszystko razem ściśle się nam trzymało, a później przy krojeniu nie rozpadało.
3. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h
Komentarze