Prosty dżem rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosty w wykonaniu dzem rabarbarowy, smaczny i naprawde wspaniały.

  • 40 min

Składniki:




  • 1,5 kg rabarbaru
    0,5 kg cukru
    100 g cukru żelującego 3:1

Prosty dżem rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gotowanie:

    rabarbar umyć, obrać pokroić w około jednocentymetrowee kawałki
    wrzucić na rondel z grubym dnem, dodać cukier, wymieszać i smażyć na wysokim ogniu co chwilę mieszając, doprowadzić do wrzenia
    zmniejszyć ogień, zebrać pianę, dodać cukier żelujący i znowu pogotować przez kwadrans.

    GorącY DZEM nakładać do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić,
    Zapasreryzowac przez 10 minut od zagotowania
    odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego ostygnięcia

Porady

składniki na 4 słoiki pól litrowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy