Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

4.98 (182 ocen)

  • 3 godz.

Bochenek wychodzi baaardzo duży, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką i co ważne - długo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła.

  • 3 godz.

Składniki:

  • (1 duży lub 2 małe bochenki)
    700g mąki pszennej chlebowej (u mnie do wypieków drożdżowych)
    300 ml wody
    150 ml mleka
    25g masła
    1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    Wierzch:
    1 łyżka wody + 1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.98 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) (*).
    Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę.
    Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
    (Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.)
    Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką.
    Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • 2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić i uformować z niego owalny bochenek.
    Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.
  • 3. Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z olejem, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką.
    Pieczywo (**) wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) - do zarumienienia się.
    (Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.)
    Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.

Porady

(*) Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10-20 minut. (**) Chlebek ze zdjęcia został pieczony w blaszce - stąd ten kształt, ale można go upiec na dużej/w dużej blasze i będzie zaokrąglony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować