Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem

0 (0 ocen)

Fritattę upiekłam w foremce keksówce. Jest sycąca i smaczna, polecam.

Składniki:

  • 6 jajek
    30 dag pieczarek
    20 dag boczku wędzonego
    sól, pieprz
    olej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka ziół prowansalskich
    kawałek sera żółtego

Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w ósemki, usmażyć na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Jajka ubić mikserem na puszystą masę, dodać boczek, pieczarki i przyprawy.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i posypać wierzch startym serem żółtym. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.

Porady

Można podawać ją z pieczywem i ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy