Puszyste muffinki znalezione na blogu Baby w kuchni. Zamiast dżemu dałam marmoladę wieloowocową. Są pyszne! Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
350 g. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g. cukru pudru
100 g. masła rozpuszczonego i ostudzonego
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
Proste muffiny z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać z mlekiem i masłem. W innej misce przesiać i wymieszać ze sobą suche składniki. Zawartość obu misek połączyć.
2.1. Masę rozlać do papilotek (po około 1 łyżce).
3.Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę marmolady/ dżemu.
4.Na marmoladę resztę ciasta.
5.1. Muffiny piec w 170st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Komentarze