Ciasto z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Póki sezon truskawkowy trwa warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto truskawkowe posypane kruszonką :)

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
    350ml maślanki naturalnej lub pół na pół z truskawkową
    150g cukru
    pół szklanki oleju
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 jajka
    łyżka aromatu śmietankowego lub waniliowego
    1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody oczyszczonej
    400g truskawek

    kruszonka
    80g mąki pszennej
    50g masła
    cukier ( tyle, żeby była słodka)

Ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, tak by utworzyła się biała puszysta masa. Dodajemy maślankę, olej, olejek śmietankowy lub waniliowy i mieszamy z resztą składników. Obrane i umyte truskawki wrzucamy do ciasta i posypujemy obficie kruszonką.
    kruszonka- masło roztapiamy, studzimy, dodajemy mąkę i cukier tak by utworzyły się grudki
    Ciasto pieczemy do tzw "suchego patyczka" ok 50 minut w temp 180 stopni.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy