Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

4.5 (180 ocen)

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych. Najlepiej smakuje następnego dnia. Jest smaczne i efektownie wygląda. Po raz pierwszy upiekła je moja mama, parę lat temu. Od tego czasu bardzo często pojawia się na naszym stole, nawet bez "okazji". Robi się je szybko i jest pyszne.

Składniki:

  • 4 jajka
    150 g cukru
    125 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    posiekane migdały
    brązowy cukier

    Krem
    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    2 żółtka
    300g masła
    200g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Proste ciasto z masą budyniową i migdałami 1. Ciasto - Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 26 cm). Posypać posiekanymi migdałami i brązowym cukrem. Piec przez 30-35 minut w temp. 170 st. C, do suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia.
  • 2. Krem - W szklance zimnego mleka rozpuścić budyń i cukier waniliowy. Dodać jajko i żółtka. Dobrze wymieszać.
    Resztę mleka zagotować. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając, cienkim strumykiem dolać zimne mleko z jajkami i budyniem. Należy uważać, aby jajka się nie ścięły. Gdy wszystko się połączy, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Masło utrzeć. Wmieszać cukier puder. Następnie stopniowo, małymi porcjami, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
  • 4. Upieczone ciasto przeciąć na dwa krążki i przełożyć kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować