Prosta tarta z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki pokruszyć ( w blenderze lub ręcznie jak kto woli- ja zrobiłam to ręcznie). Dodać cynamon oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
2.Masło rozpuścić , lekko ostudzić i przelać do ciastek. Dobrze wymieszać. Przygotowana masą wylepić dno i boki formy do tarty ( wcześniej delikatnie wysmarować ją masłem). Odłożyć do lodówki na godzinę.
3.Masa:
Jajka umyć i sparzyć. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
4.Cały czas ucierając dodać powoli serek, skórkę z cytryny oraz wódkę i wymieszać.
5.W drugiej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z masą serową.
6.Przełożyć masę na spód z herbatników, wyrównać i odłożyć na około 4-5 godzin do lodówki.
7.Przybranie:
Po wskazanym czasie ułożyć owoce według własnej inwencji twórczej. Odstawić do lodówki na jeszcze godzinę.
Smacznego!
Komentarze