Z tego przepisu ciasto wychodzi niezwykle chrupiące i zawsze się udaje.Z przepisu wychodzi 4 pizze o średnicy około 17 cm.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 dag drożdży
8 łyżek oleju
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
Dodatkowo:
50 dag pieczarek
sól i pieprz do smaku
1 cebula
olej do smażenia
przyprawa do pizzy
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
ketchup łagodny
1 łyżka masła do posmarowania blaszek
20 dag startego żółtego sera
Prosta pizza z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie,następnie wlać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ) .Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie dodać sól,olej i zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy,uformować z ciasta kulę i odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce żeby ciasto podrosło.
3.Pieczarki i cebulę obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w półplasterki.Dusimy na oleju do miękkości,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.
4.Ciasto dzielimy na 4 części i cienko wałkujemy na placki o średnicy około 17 cm,układamy na blaszkach posmarowanych masłem i oprószonych mąką.
5.Każdy placek smarujemy ketchupem i oprószamy słodką papryką.Nakładamy pieczarki i oprószamy ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.
6.Pizze pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Komentarze