Babka kakaowa

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Babeczka jest miękka, puszysta, można dodać do niej odrobinę ulubionego ekstraktu, alkoholu lub np. rodzynki.

  • 60 min

Składniki:

  • na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:

    1,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    2 jajka M/L
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki oleju

    Polewa:
    cukier puder
    sok z połowy małej cytryny
    posypka cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  • 2. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.
  • 3. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.
  • 4. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  • 5. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni (rozgrzać wcześniej piekarnik).
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
  • 7. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści.
  • 8. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować