• Pręga wołowa w sosie własnym

    Dodane przez: rozaroza

  • Smaczna wołowinka, ale wymaga dłuższego duszenia.........jednak warto !!!!

  • Składniki

    pręga wołowa dokładnie oczyszczona i okrojona 0.8 kilograma
    olej ryżowy 3 łyżki
    cebula pokrojona w drobne talarki 3 sztuki
    przyprawa węgierska 1 łyżeczka
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    czosnek suszony 1 łyżeczka
    pieprz i sól do smaku
    bazylia suszona 1 łyżeczka

    makaron 1 opakowanie
    papryka czerwona 1 sztuka
    oliwa 1 łyżka

  • Sposób przygotowania

    1.
    pręga wołowa - krok 1

    Rozgrzać olej i udusić na nim lekko cebulę, dodać mięso pokrojone na kawałki, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 3-4 godzin - do miękkości mięska. W międzyczasie dolewać po trochę wody, a w połowie duszenia przyprawić: ziołami prowansalskimi, przyprawą węgierską, suszonym czosnkiem, pieprzem i solą. Na samym końcu posypać suszoną bazylią. Podawać wołowinkę z ugotowanym al dente makaronem i uduszoną na oliwie pokrojoną w paski czerwoną papryką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, moj_niedzielny_obiad, szkola_babci
  • 1 komentarz

Dodane przez: rozaroza

rozaroza 436

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-26T17:56:25+02:00

2877 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »