Długo duszona pręga wołowa staje się miękka i bardzo soczysta. Smak mięsa wzbogaca pyszny sos z dodatkiem musztardy miodowej i marchewki.
2 godz. 20 min
Składniki:
-0,5 kg pręgi wołowej bez kości
-4 marchewki
-2-3 łyżki mąki
-1 l bulionu warzywnego
-1 łyżka przyprawy do mięs
-1 łyżka musztardy miodowej
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Pręga wołowa duszona w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pręgę kroimy na plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem przez folię. Nacieramy przyprawą do mięs i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.Po tym czasie plastry mięsa obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (po 4-5 minut z każdej strony). Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 70 minut.
3.Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20-30 min. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, kluseczkami kładzionymi lub makaronem. Smacznego!
Komentarze