Pręga wołowa duszona w sosie własnym

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Długo duszona pręga wołowa staje się miękka i bardzo soczysta. Smak mięsa wzbogaca pyszny sos z dodatkiem musztardy miodowej i marchewki.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -0,5 kg pręgi wołowej bez kości
    -4 marchewki
    -2-3 łyżki mąki
    -1 l bulionu warzywnego
    -1 łyżka przyprawy do mięs
    -1 łyżka musztardy miodowej
    -1 ząbek czosnku
    -sól i pieprz do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Pręga wołowa duszona w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pręgę kroimy na plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem przez folię. Nacieramy przyprawą do mięs i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2 2. Po tym czasie plastry mięsa obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (po 4-5 minut z każdej strony). Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 70 minut.
  • 3 3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20-30 min. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, kluseczkami kładzionymi lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Pręga wołowa Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować