Precle z makiem

5 (197 ocen)

Bardzo smaczne precle posypane makiem, idealne na śniadanie czy na kolację, do kawy zbożowej czy do kakao.

Składniki:

  • 75 dag mąki
    3/4 szklanki letniego mleka
    3/4 szklanki letniej wody
    7 dkg drożdży
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    żółtko do posmarowania
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Precle

Precle z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Precle z makiem 1. Drożdże łączymy z letnim mlekiem i wodą. Mieszamy z mąką olejem i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta robimy kuleczki.
  • Precle z makiem 2. Kuleczki lekko rozwałkowujemy na podłużne placuszki.
  • Precle z makiem 3. Każdy placuszek przecinamy wzdłuż, ale nie do końca.
  • Precle z makiem 4. Zwijamy precle, nakładając na siebie poprzecinane połówki.
  • Precle z makiem 5. Precle smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy makiem Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia lub papierze śniadaniowym posmarowanej tłuszczem.
  • Precle z makiem 6. . Pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.
  • Precle z makiem 7. Posmarowane masłem smakują najlepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować