PRECLE BAWARSKIE

1.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przekąska w sam raz do piwa ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
    około 4 szklanek mąki
    2,5 dag drożdży
    łyżka cukru
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki sody
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Precle bawarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • precle 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś pół godziny, lub dłużej (jeśli potrzeba). Ciasto wykładamy z miski, zagniatamy ponownie, i dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy długi rulonik a z rulonika precla.
  • precle 2. W garnku zagotowujemy około litr wody z 2 łyżkami sody. Włączamy piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 250*C. Wrzucamy precle ostrożnie do garnka, gotujemy każdy ok. 30 sekund .
  • precle 3. Gdy wszystkie precle się obgotują, smarujemy je jajkiem ubitym z dwoma łyżkami wody i posypujemy gruba solą. Wstawiamy do piekarnika na jakieś 8-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować