Precle bawarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś pół godziny, lub dłużej (jeśli potrzeba). Ciasto wykładamy z miski, zagniatamy ponownie, i dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy długi rulonik a z rulonika precla.
2.W garnku zagotowujemy około litr wody z 2 łyżkami sody. Włączamy piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 250*C. Wrzucamy precle ostrożnie do garnka, gotujemy każdy ok. 30 sekund .
3.Gdy wszystkie precle się obgotują, smarujemy je jajkiem ubitym z dwoma łyżkami wody i posypujemy gruba solą. Wstawiamy do piekarnika na jakieś 8-10 minut.
Komentarze