Prażuchy

4.5 (174 ocen)

  • 15 min

Ten przepis mam od teściowej,która ma go od swojej mamy,łączy pokolenia a smakuje wyśmienicie.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki graham(lub innej)
    2 łyżki soli
    woda
    boczek
    maślanka lub kefir
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól wysypać na rozgrzaną patelnię.Prażyć cały czas mieszając(mąka jest uprażona w ten czas kiedy chwytając ją do palców parzy).
  • 2. Zagotować wodę ok.1,5litra.Do gorącej mąki dodać gotującą się wodę,tyle aby ciasto nie było za gęste.
  • 3. Boczek podsmażyć.Łyżką formować kluseczki.Podawać z maślanką i boczkiem

Porady

Wlewając wodę do mąki należy uważać bo mąka bulgocze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Mąka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować