Prażonki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie regionalne z woj. śląskiego. Najlepiej smakują przyrządzone w specjalnym garnku na ognisku.

  • 30 min

Składniki:


  • 15 dag kiełbasy,
    20 dag wędzonego boczku,
    8 średniej wielkości ziemniaków,
    1 cebula,
    1 mały burak,
    pół marchewki,
    łyżka smalcu,
    pieprz,
    sól.

Prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w niewielkie kawałki, cebulę w piórka lub ćwierćplasterki. Marchew i buraka pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki/półplasterki, a boczek np. w kostkę lub paski. Dno garnka wysmarować smalcem lub ułożyć tłuszcz z boczku. Włożyć część ziemniaków, posolić, popieprzyć, ułożyć część buraków, marchwi i cebuli, oraz kiełbasy i boczku. Następnie ułożyć znowu ziemniaki, posolić popieprzyć,buraki, itd jak poprzednia warstwa. Tak ułożyć warstwami wszystkie składniki aż do końca. Dusić na małym ogniu do miękkości ok. 50 minut. Podawać z kefirem do picia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy