Prażoki (Dziady)

4.23 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Czyli kluski ziemniaczane naszych babć robione w bardzo szybki i prosty sposób. Podane z podsmażoną cebulką i boczkiem z dodatkiem kapusty kwaszonej tworzą tani, smaczny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    1 łyżka soli
    3,5 szklanki mąki

    500 g kwaszonej kapusty
    ziele angielskie, liść laurowy
    2 cebule
    200 g wędzonego boczku
    pieprz, sól

Wystaw ocenę:

4.23 (181 ocen)

Prażoki (dziady) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy już będą miękkie odcedzamy je tak, aby zostało tylko połowa wody. Zasypujemy mąką i przykrywamy na 2-3 minuty gotując na małym ogniu. Następnie tłuczemy ja na puree (ewentualnie dodajemy trochę mąki).
    Dużą łyżką formujemy kluski. Posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulką.
    Kapustę kwaszoną odcedzamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z liściem laurowym i zielem aż będzie miękka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do kluseczek.

Porady

Jeśli kluski są za rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy kapkę mleka lub wody. Dobrym dodatkiem do prażoków jest marchewka ugotowana na gęsto jak i każda sałatka. Idealne danie dla dzieci, kluski są puszyste, nie są ciężkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować