Pralinki marcepanowe w czekoladzie

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pistacja obtoczona marcepanem i zanurzona w czekoladzie, pralinki, które uwodzą swoim widokiem i smakiem. Warto je przygotować i podarować w formie słodkiego upominku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ok. 25 pralinek:
    200 g masy marcepanowej
    35 orzechów pistacjowych
    70 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady białej
    80 ml słodkiej śmietanki
    1-2 łyżeczki brandy (40 % alk.)
    3 łyżki kakao
    3 łyżki migdałów (w płatkach)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki

Pralinki marcepanowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia, zestaw z ognia. Do miski połam czekolady i zalej wrzącą śmietanką. Pozostaw, nie ruszając, na ok. 10 minut. Po tym czasie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i całkowicie połączy ze śmietaną. Dodaj brandy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, by masa dobrze zgęstniała, bo wtedy będzie się lepiej trzymała na pralince.
  • 2. Orzechy obierz, muszą być całe, dlatego lepiej mieć ich więcej, a te połamane użyjesz do obtoczenia pralin. Od masy marcepanowej odrywaj maleńkie kawałki, rozpłaszczaj je dłońmi, w środek wkładaj orzech i formuj kulki.
  • 3. Pozostałe orzechy pistacjowe i migdały posiekaj nożem na drobno. Przygotuj również kakao. Każdą pralinkę maczaj w gęstej masie czkoladowej i obtaczaj w dodatkach. Kładź na blaszkę wyściełaną papierem i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Dodatek brandy do czekolady wzmacnia i podkreśla jej smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brandy Czekolada Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować