Pożywna zupa z zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna i pożywna zupa z zielonej soczewicy i młodych warzyw

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - zielona soczewica: 0.5 szklanki
    - marchewka młoda (średnia): 2 sztuki
    - ziemniaki młode (średnie): 2 sztuki
    - pomidory (małe lub 1 puszka pomidorów): 5 sztuk
    - wywar drobiowy: 4 szklanki
    - cebula (średnia): 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - majeranek do smaku: 1 sztuka
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pożywna zupa z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewamy letnią wodą, gotujemy około 25 minut, odcedzamy, hartujemy zimną wodą.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory z puszki lub obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki świeże pomidory i smażymy razem 3-4 minuty.
  • 3. Do gorącego wywaru z kurczaka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Dorzucamy ugotowaną soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
  • 4. Po tym czasie dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku roztartym majerankiem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować