Pożywna zupa fasolowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa ma ciekawy smak i ładnie wygląda. Jest sycąca i z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Bardzo smakuje i mnie, i mojej rodzinie.

Składniki:

  • ● 1 szklanka perłowej fasoli
    ● 6 szklanek wywaru mięsno-warzywnego (może być z kostki)
    ● 40 dag wołowiny
    ● 3 pomidory (ewentualnie z puszki)
    ● 2 papryki
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 cebula
    ● suszony tymianek lub majeranek do smaku

Pożywna zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę myjemy, następnie
    osączamy, zalewamy zimnym
    wywarem jarzynowym. Gotujemy,
    odstawiamy przynajmniej
    na 3 godziny. Następnie gotujemy
    tak długo, aż fasola będzie
    miękka.
  • Pożywna zupa fasolowa 2. Cebulę obieramy, drobno
    kroimy. Paprykę myjemy, wyjmujemy
    gniazda nasienne, kroimy
    w niewielką kostkę. Mięso
    kroimy na małe kawałki, dusimy
    razem z warzywami i czosnkiem,
    dodajemy do zupy.
  • 3. Pomidory obieramy, kroimy,
    dodajemy do zupy. Przyprawiamy
    do smaku, gotujemy jeszcze
    kilka minut.

Porady

● Do zupy można dodać odrobinę kminku, który poprawia trawienie. ● Zupę przygotujemy szybciej, jeśli użyjemy fasoli z puszki (wraz z zalewą).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy