Pożywna z kurkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję organizację i zarządzanie w gastronomii na SGGW. Chcę związać swoją przyszłość z kulinariami – marzę o własnej restauracji, bo uwielbiam gotować. Na razie moje „wynalazki” testują najbliżsi..

Składniki:

  • ● 4 skrzydełka z kurczaka
    ● kawałek pora
    ● 3 ziemniaki
    ● marchewka
    ● mała pietruszka
    ● 20 dag świeżych kurek
    ● łyżka masła
    ● 3 trójkątne serki topione
    ● garść makaronu nitki
    ● 2 gałązki natki pietruszki
    ● kilka liści selera
    ● kilka gałązek koperku
    ● pieprz
    ● sól

Pożywna z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pożywna z kurkami 1. Skrzydełka myjemy, zalewamy
    wrzątkiem i gotujemy. Warzywa
    oczyszczamy lub obieramy,
    myjemy. Ziemniaki kroimy
    w małą kostkę, a marchewkę,
    pietruszkę i pora – w plasterki.
    Kurki oczyszczamy, myjemy
    i osuszamy. Masło roztapiamy,
    podsmażamy grzyby i pora.
    Wkładamy do wywaru.
  • Pożywna z kurkami 2. Do garnka wkładamy pozostałe
    warzywa. Gotujemy ok.
    25 minut. Następnie wsypujemy
    makaron (możemy połamać
    w mniejsze kawałki). Gotujemy
    jeszcze ok. 10 minut.
  • Pożywna z kurkami 3. Do rondelka wlewamy trochę
    wywaru, wkładamy serki i mieszamy,
    aż się roztopią. Dodajemy
    do zupy i mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Liście
    selera, koperek i natkę pietruszki
    myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Zieleninę
    mieszamy. Posypujemy zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy