Studiuję organizację i zarządzanie w gastronomii na SGGW. Chcę związać swoją przyszłość z kulinariami – marzę o własnej restauracji, bo uwielbiam gotować. Na razie moje „wynalazki” testują najbliżsi..
Składniki:
● 4 skrzydełka z kurczaka
● kawałek pora
● 3 ziemniaki
● marchewka
● mała pietruszka
● 20 dag świeżych kurek
● łyżka masła
● 3 trójkątne serki topione
● garść makaronu nitki
● 2 gałązki natki pietruszki
● kilka liści selera
● kilka gałązek koperku
● pieprz
● sól
Pożywna z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, zalewamy
wrzątkiem i gotujemy. Warzywa
oczyszczamy lub obieramy,
myjemy. Ziemniaki kroimy
w małą kostkę, a marchewkę,
pietruszkę i pora – w plasterki.
Kurki oczyszczamy, myjemy
i osuszamy. Masło roztapiamy,
podsmażamy grzyby i pora.
Wkładamy do wywaru.
2.Do garnka wkładamy pozostałe
warzywa. Gotujemy ok.
25 minut. Następnie wsypujemy
makaron (możemy połamać
w mniejsze kawałki). Gotujemy
jeszcze ok. 10 minut.
3.Do rondelka wlewamy trochę
wywaru, wkładamy serki i mieszamy,
aż się roztopią. Dodajemy
do zupy i mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem. Liście
selera, koperek i natkę pietruszki
myjemy, osuszamy
i drobno siekamy. Zieleninę
mieszamy. Posypujemy zupę.
Komentarze