Pozole

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjna zupa meksykańska

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chuda wieprzowina: 45 dekagramów
    - mały kurczak: 0.5 sztuki
    - kostka drobiowa: 1 sztuka
    - główka czosnku: 1 sztuka
    - posiekana cebula: 1 sztuka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - homina lub ciecierzyca: 45 dekagramów
    - mielony kumin: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - poszatkowana kapusta: 1 szczypta
    - usmazona skórka wieprzowa: 1 sztuka
    - chipsy tortilla: 1 szczypta
    - cząstki limonki: 1 szczypta

Pozole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć wieprzowinę i kurczaka. Zagotować i odszumować. Dodać kostkę bulionową, czosnek, cebulę i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Wyjąć mięso, a po ostudzeniu pokroić mięso na mniejsze kawałki. Zebrać tłuszcz. Wyłowić liście laurowe i czosnek. Do wywaru dodać hominę, posypać kuminem, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć kawałki mięsa. Przykryć kapustą. Ułożyć smażoną skórę wieprzową, oregano i chili. Zalać gorącą zupą. Podawać z chipsami tortilla, usmażoną skórką wieprzową i limonką.

Komentarze

Podobne przepisy