Pożegnanie Lata

0 (0 ocen)

Świetnie smakuje i szybko znika z talerzy.

Składniki:

  • Pół świeżego niedużego arbuza
    Śmietana 30%
    3 opakowania herbatników
    1 duży budyń waniliowy
    6 rurek waflowych z kremem waniliowym
    galaretka o smaku gruszkowym
    czekolada do dekoracji
    2 łyżki cukru pudru

Pożegnanie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z arbuza usuwamy pestki, kroimy i za pomocą blendera miksujemy. W trzech szklankach soku gotujemy budyń. Resztę soku możemy wypić.
  • 2. Herbatniki układamy w blasze lub tortownicy i wylewamy gorącą masę budyniową. Na masie układamy rurki ( można pokroić je na 3-4 kawałki każdą). Studzimy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną galaretkę. Śmietanę wykładamy na ciasto i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czekoladą startą na grubej tartce jarzynowej.

Komentarze

Podobne przepisy