Powidła z żółtych śliwek

4.5 (192 ocen)

  • 7 godz.

Z żółtych śliwek, bo taki mają kolor, a nikt nie wie jaka to odmiana śliwek, a rosną koło mojego domu od zawsze. Powidła mają piękny złocisto-miodowy kolor.

  • 7 godz.

Składniki:

  • śliwki bez pestek - 3 kg
    cukier - 400 g
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Marmolady

Powidła z żółtych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Powidła z żółtych śliwek 1. Śliwki starannie umyj pod bieżącą wodą, odsącz na sicie i usuń pestki. Pozbawione pestek śliwki przełóż do rondla z grubym i nieprzywierającym dnem. Wlej ¼ szklanki wody i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż na minimalnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zależy jak gęste chcesz uzyskać powidła będzie to trwało nawet kilka godzin. Następnie dodaj cukier i smaż jeszcze przez chwilę, tym razem cały czas mieszając. Powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij je i pasteryzuj 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odstaw w chłodne miejsce.

Porady

*Z tej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 290 ml plus solidna porcja „na spróbowanie”. *Jeśli chcemy mieć powidła idealnie gładkie możemy je zmiksować blenderem, ja tego nie robiłam. *Ja chciałam mieć bardzo gęste powidła, więc smażyłam je przez dwa dni po kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować