Powidła węgierkowe

5 (146 ocen)

Jak powidła to tylko ze śliwek węgierek - zachęcam do wypróbowania bo przepis jest bardzo prosty i sprawdzony.

Składniki:

  • 2 kg węgierek - umyć i wypestkować
    1/2 kg cukru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Powidła

Powidła węgierkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wsypać do większego garnka, wlać 1/4 szklanki wody i sok z cytryny, gotować ok.1 godziny na małym ogniu bez przykrycia - muszą odparowywać.
    Po tym czasie dodać cukier i znowu gotować następną godzinę.
    Sprawdzić czy są już gotowe wlewając 1 łyżeczkę na mały spodek i wstawić do lodówki na 10 minut, jeżeli zastygnie to znaczy że już nie trzeba dłużej gotować.
    Wlewać gorące do czystych słoiczków, zakręcić pokrywki, odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem.

Porady

Gotowe powidła mają wiele zastosowań: do świeżych chrupiących bułeczek, naleśników, ciast i deserów, wspaniale sprawdza się przy tortach jako podkład pod krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować