POWIDŁA ŚLIWKOWE Z POMARAŃCZĄ

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy. Pyszne, pachnące i słodkie. Niezastąpione zimą do ciast, ciasteczek, gofrów itp.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 kg ciemnych śliwek
    1 umyta i sparzona pomarańcza
    1 i 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Powidła śliwkowe z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-096blpv 1. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekładamy do garnka o grubym dnie. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier i sok.
  • image-0q482jb 2. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Powidła smażymy około 1-2 godziny, po tym czasie odstawiamy je do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach powidła ewentualnie dosładzamy, zagotowujemy i gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować