Powidła śliwkowe-węgierkowe

5 (196 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne powidełko na śniadanie i do ciast.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek słodkich
    200 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy Przetwory Powidła

Powidła śliwkowe-węgierkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie umyć, rozkroić je na pół i usunąć pestki. Owoce przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem podlać odrobiną wody i gotować na malutkim ogniu, aż puszczą sok. Gdy owoce się rozgotują, można dosypać cukru i dalej gotować, co jakiś czas mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. Kiedy powidła zgęstnieją, przekładać je do wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcać i ustawiać do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Powidła można przygotować również bez dodatku cukru, ale śliwki muszą być bardzo słodkie. Smakosze mogą dodać cynamonu i goździków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Śliwki Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować